Zázrak menom refinancovanie úveru

Dostať sa dnes do úverového kolotoča (zobrať si úver na „čokoľvek“) je také jednoduché, ako napríklad zaviazať si šnúrky na topánkach (keď už za sebou máte materskú škôlku J). V banke či nebankovke vidíme len samé „zoberte si úver“, „máme pre vás predschválených 5000€, kedy si pre ne prídete?“ a pod. A stratégie, aké k tomu využívajú – manželke minule volali štýlom: “Čo by ste robili s peniazmi, keby vám teraz dáme 2000€? Načo by ste ich použili?…Určite by sa vám zišiel nejaký nový nábytok, alebo dovolenka…“  Pekná manipulácia, však?

Niekedy človek podľahne, najmä však keď vážne potrebuje peniaze (pozn. aj na nečakané prípady sa dá pripraviť rezervou alebo krátkodobým sporením).  Situácia sa vie v živote ľahko skomplikovať. Príde nečakaná oprava strechy, auta, vypadne príjem, nepreplatia nám zákazku, vyskočí závažné ochorenie, narodí sa dieťa… Človek vtedy stráca logickú časť myslenia a emočne siaha po možnostiach, ktoré sú rýchlo na dosah. Vždy je potrebné mať na zreteli, že aj po čase,  keď mesačná splátka prevyšuje možnosti, alebo aj keď sa situácia zlepší, je možnosť sa pozrieť na to, či sa dá takýto úver splatiť skôr, alebo preplatiť menej, prípadne znížiť mesačná splátka.

Momentálne je situácia na trhu taká, že sadzby sú nízke (aj na spotrebných úveroch), zároveň keď klient poctivo splácabanka (najčastejšie konkurenčná) mu veľmi rada sadzbu zníži. Tým dosiahneme, že za úver mesačne zaplatíme menej alebo ho skôr splatíme – v oboch prípadoch sa to rovná = ušetreným peniazom (niekedy aj v tisícoch).

Príklad namiesto slov

Rodinka mala spotrebný úver na 25.000 €, 9 rokov splatnosť, splátka 400€, sadzba 14,9%, VÚB banka, 24 mesiacov splácania. K tomu ešte dve nebankovky s dlhom na úrovni 2500€ (pri mesačnej splátke 150€). Rodinka si chcela znížiť splátku a zbaviť sa nebankoviek podľa možností. Keby sme hneď chceli vyplácať aj nebankovky, museli by sme preukazovať príjem. Ten by musel byť vyšší ako splátky a súčet životného minima za trojčlennú rodinu. V našom prípade sme riešili iba refinancovanie spotrebného úveru bez preukazovania výšky príjmu. Dostali sme sa na splátku 300€, následne sme ešte dostali 2300€ (za 100€ mesačnú splátku) a takto sme vyplatili skoro celú nebankovku. Rodinka bola veľmi spokojná, ušetrila 150€ na mesačných splátkach a celkovo preplatila na všetkých úveroch o 3000€ menej. Oplatila sa pár „papierovačiek“?

Kampane, resp. pár tipov

Veľmi silnú kampaň spustila OTP Banka (-50% na úrokoch – oplatí sa pre úvery so sadzbou nad 12%), celkom dobre to rieši ZUNO, mBank ale taktiež Unicredit, Sberbank a SLSP vedia spraviť dobrú ponuku na čisté refinancovanie spotrebných úverov.

Nájdu sa ľudia, ktorí s tým majú problém – vidia v tom veľa „papierovačiek“. Niekto jednoducho nerád chodí do banky (prečo asi? :)). Môj názor však je, že keď človek zarobí peniaze (venuje tomu čas, energiu, niekedy aj nervy), určite by sa mal snažiť hospodáriť tak, aby peniaze slúžili jemu. V práci by ste ťahali nadčasy zadarmo? Prečo potom platiť zbytočne viac, ak trocha investovanej energie ušetrí kopec peňazí na iné veci.

Trápia aj vás podobné problémy? Chcete radu ako začať? Neváhajte nás kontaktovať.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *